Νέα
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤAΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «Εκπαιδευτικά Νέα» στο facebook:

https://www.facebook.com/stardramas?fref=ts
Κάντε «like» και ενημερωθείτε άμεσα για την τρέχουσα εκπαιδευτική επικαιρότητα.


1)  Με κλήρωση θα γίνει φέτος η εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία της χώρας, τα οποία διαχωρίζονται πλέον από τα πρότυπα.

2) Σε 5 έτη επεκτείνεται το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Τ.Ε. και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος.

3) 500 πιστώσεις έχει το Υπουργείο Παιδείας στη διάθεσή του για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα πλαίσια του προγράμματος “Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη”. Το εν λόγω πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί  στα Επαγγελματικά Λύκεια ορισμένων περιοχών της χώρας και θα αφορά τους μαθητές και των τριών τάξεων. Όσον αφορά το χρονικό ορίζοντα της έναρξης τους προγράμματος αυτός πιθανόν τοποθετείται το Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στους νομούς  Δράμας, Καβάλας, Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου και σε άλλους νομούς της χώρας.

4) Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο προκηρύσσει για το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών μία θέση καθηγητή στη βαθμίδα «Καθηγητή Α ? Βαθμίδας» με γνωστικό αντικείμενο «Marketing I».

5) Με τη σύμπραξη εταιρειών και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης και απασχόλησης σε 600 πτυχιούχους. Δύο νέα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση έχει σχεδιάσει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για 300 πτυχιούχους που κάνουν μεταπτυχιακό με υποτροφία και για 300 που το έχουν ήδη αποκτήσει.

6) Η έκθεση της QS World Grad School Tour θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Σάββατο, 7 Μαρτίου και στη Θεσσαλονίκη, Τρίτη, 10 Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν επίσημους εκπροσώπους από τα καλύτερα πανεπιστήμια

7) H υποβολή των υποψηφιοτήτων για τον 3ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης ''Γρηγόρης Πεντζίκης'' 2014-15 έληξε στις 30 Ιανουαρίου 2015. Η αξιολόγηση των κειμένων θα γίνει κατά το διάστημα 01 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2015 και όσοι μαθητές διακριθούν θα ενημερωθούν τον Απρίλιο του 2015. Η απονομή των Βραβείων του διαγωνισμού θα γίνει στις 29 Απριλίου 2015, κατά τη διάρκεια των «Ημερών Εκπαίδευσης» που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κάθε έτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

8) Η Κουκλοθεατρική ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας παρουσιάζει την παράδοση «Τριγωνοψαρούλης». Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 7, 8, 13 και 14 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου Δράμας.


1. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέα Λοβέρδου προσλαμβάνονται 819 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί γενικής παιδείας και ειδικής αγωγής για την κάλυψη κενών στα σχολεία.
2. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η μετονομασία του ΤΕΙ Πειραιά σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα (ΑΕΙ Πειραιά TT). Επίσης στο ΦΕΚ δημοσιεύονται και οι νέοι τύποι των χορηγούμενων Πτυχίων, των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών.
3. Άρχισαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα των 1000 ευρώ που δικαιούνται φοιτητές για στέγαση, εφόσον φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 μπορούν οι φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλλουν την αίτησή τους στις γραμματείες των σχολών τους, ώστε να λάβουν το φοιτητικό επίδομα στέγασης που ανέρχεται στα 1000 ευρώ.
4. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας
5. Νέα Επιτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του συγκαταλέγονται στα Καλύτερα Διεθνώς.
6. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δια βίου μάθησης που οργανώνει, θα υλοποιήσει το επιμορφωτικό πρόγραμμα "Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων" διάρκειας 160 ωρών.
7. Το e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) διαθέτει το νέο κύκλο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με έναρξη μαθημάτων στις 16/02/2015.
8. «Νέοι, ταλαντούχοι και Έλληνες: Generation G – η μεγαλύτερη «φυγή μυαλών» (brain drain) στον κόσμο» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής Guardian, που πραγματεύεται τη μαζική μετανάστευση νέων Ελλήνων- των «μυαλών» και ταλέντων τα οποία εγκαταλείπουν μια χώρα εν μέσω κρίσης, αναζητώντας το μέλλον τους πέρα από τα σύνορά της.

9. Το Φροντιστήριο Μ.Ε. «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ», ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ» και η ORIENTUM -  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σας προσκαλούν στην εκδήλωση επαγγελματικού προσανατολισμού με θέμα: «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι. ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 31/01/2015, στις 18:00, στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας με εισηγητές τους κ. Σπύρο Μιχαλούλη και Γιώργο Ραλλάκη, συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού. Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Χορηγός επικοινωνίας είναι η τηλεόραση, STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
 


1. Τη διακοπή τροφοδότησης της Τράπεζας Θεμάτων για το τρέχον σχολικό έτος και τον περιορισμό του αριθμού των θεμάτων ανά μάθημα για την Α΄και Β΄ Λυκείου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.
2. Την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη του νέου Πρύτανη του ΑΠΘ στις 13 Ιανουαρίου αποφάσισε το Συμβούλιο του Ιδρύματος.
3. Με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, χωρίς να απαιτείται παρακολούθηση σε παραδοσιακή τάξη αλλά με την ίδια ποιότητα στη διδασκαλία, το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. ξεκινά, από τις 19 Ιανουαρίου 2015, μαθήματα ελληνικής γλώσσας για αρχάριους, εξ αποστάσεως.
4.
Στην ίδρυση Δημόσιων Ινστιτούτων Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής στους νομούς Μαγνησίας και Σερρών προχωρά το Υπουργείο Παιδείας, καθώς υπεγράφη ήδη η σχετική απόφαση από τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο και ακολουθεί η επικύρωσή της από τους συναρμόδιους υπουργούς.
5. Οριστική λύση στο πρόβλημα της αντικατάστασης παλιών ή «χαμένων» πιστοποιητικών και τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), προσφέροντας φιλικότερες και σύγχρονες υπηρεσίες στον πολίτη.
6. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ, 1ης Περιόδου 2015.
7. Τα νέα βιβλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ.
8. Το Ίδρυμα Ωνάση προκηρύσσει το 38ο πρόγραμμα υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2015/2016 για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Θα χορηγηθούν συνολικά για όλα τα επιστημονικά και καλλιτεχνικά πεδία 80 τουλάχιστον υποτροφίες, με ημερομηνία έναρξης την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
9. Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) προκηρύσσει τον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2015 για μαθητές της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων και Γ΄ τάξης των ΕΠΑ.Λ. της χώρας.
10. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δράμας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προωθεί μαθήματα ξένων γλωσσών  σε ενήλικες με στόχο την απόκτηση πτυχίου. Πληροφορίες για τα μαθήματα και τις εγγραφείς δίνονται από τον Σύλλογο Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας «Αριστοτέλης».
 


 1. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων από την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014 έως και την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015.
2.
Δεν αναμένονται προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών καθηγητών για το πρόγραμμα της «Ενισχυτικής διδασκαλίας» στα Γυμνάσια για το έτος 2014-2015.
3. Την αδυναμία αντιμετώπισης των θεμάτων της καθημερινότητας του Ε.Μ.Π. μετά τη δραματική μείωση των διοικητικών υπαλλήλων επισημαίνει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου.
4. Περισσότεροι από 80.000 «αιώνιοι» φοιτητές έχουν διαγραφεί από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
5. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2015 μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για υποτροφίες οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Mundus HERMES για Ανθρωπιστικές Σπουδές.
6. Επιπρόσθετα δικαιολογητικά ζητά ο ΔΟΑΤΑΠ προκειμένου να αναγνωρίσει τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά σε ξένη γλώσσα για τους εγγραφέντες από το εαρινό εξάμηνο του 2015 και μετά.
7. Μουσικό Γυμνάσιο θα αποκτήσει από το σχολικό έτος 2015-2016 η πόλη της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα στεγαστεί στους χώρους του ήδη υπό ανακαίνιση νεοκλασικού κτιρίου του παλαιού νοσοκομείου.
8. Την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) για το 2015 εξασφάλισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
9. Η ΟΕΦΕ σε συνεργασία με το Σύλλογο Φροντιστών Θράκης διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014 στην Αλεξανδρούπολη.


1. Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου προωθεί ο υπουργός Παιδείας με σχετική τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή. Την έντονη αντίδραση καθηγητών Χημείας και όχι μόνο προκάλεσε η εισαγωγή της Πληροφορικής εναλλακτικά με τη Χημεία στα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου από το ερχόμενο έτος. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η παραμονή της Λογοτεχνίας στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
2. Διπλές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργηθούν το 2016, όπως προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για το νέο  σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα διαμορφώνονται ως εξής: 1ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Ιστορία, Λατινικά. 2ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία ή Πληροφορική κατά περίπτωση. 3ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. 4ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Αρχές Οικονομικής Επιστήμης, Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. 5ο Πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία, Αρχές Φυσικών Επιστημών.
3. Τρία Εφτάωρα θα έχουν την επόμενη χρονιά οι μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείου έναντι των δυο που έχουν οι φετινοί υποψήφιοι. Περισσότερα ενδεχομένως θα είναι τα εφτάωρα για τους μαθητές που θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα,  αφού στο πρωινό πρόγραμμα θα ενταχθούν ειδικά μαθήματα, όπως το ελεύθερο, γραμμικό σχέδιο, ισπανικά και ιταλικά.
4. Ανακοινώθηκαν οι  οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α' και Β' τάξης ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2014-2015.
5. Την επαγγελματική ισοδυναμία των πτυχιούχων κολεγίων που έχουν πιστοποίηση από διεθνή οργανισμό, προβλέπει η τροπολογία του υπουργού Παιδείας που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή. Με τη νέα ρύθμιση και τα ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ ή ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα χωρών πλην της Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, θα μπορούν να έχουν επαγγελματική αναγνώριση ισοδύναμη των ΑΕΙ. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η διάρθρωση και η επαναλειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.
6. H european-funding-guide.eu είναι μια νέα πλατφόρμα που βοηθάει τους φοιτητές να βρουν χρηματοδότηση για τις σπουδές τους. Το πλατφόρμα περιλαμβάνει περισσότερες από 12.000 υποτροφίες, επιχορηγήσεις και βραβεία αξίας 27 δισεκατομμυρίων ευρώ.
7. Την 7η θέση κατέλαβε η  Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής! Η ομάδα «Minders», μαθητές & απόφοιτοι του Ιδιωτικού Σχολείου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» με τον καθηγητή τους Δημήτρη Μωραΐτη διέπρεψαν σε μία ιδιαίτερα απαιτητική κατηγορία.
8. Το Φροντιστήριο Μ.Ε. «Πρόσβαση» διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μαθητής και Διαδίκτυο», σήμερα Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 στην αίθουσα του 2ου ορόφου του Διοικητηρίου Δράμας. Ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο κ. Μαρτίδης Ιάκωβος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής.
9. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών της διοργανώνει εργαστήριο, στο οποίο τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους καραβάκι για το έθιμο της Αγίας Βαρβάρας.  Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, από τις 5:00 έως 7:00 μ.μ. 
 

 1. Την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας μελετά το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το αντίστοιχο Υπουργείο της Αλβανίας.
2. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στη λειτουργία των Δημόσιων Σχολών  Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Oι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να φοιτήσουν στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης καλούνται να προσέλθουν για εγγραφή στα ΔΙΕΚ  που αντιστοιχούν με τις ΣΕΚ μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014.
3. Με ηλεκτρονική ψηφοφορία προτείνει η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται οι αποφάσεις των φοιτητών για μείζονα θέματα, όπως είναι οι καταλήψεις.
4. Στις 28 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
5. Το Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Νέοι Επιστήμονες», στις 27 Νοεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.
6. Ανακοινώνεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει η ορκωμοσία των φοιτητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. στο Κεντρικό Αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη. Παρακαλούνται, οι υποψήφιοι φοιτητές για ορκωμοσία, να προσέλθουν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος, την ίδια ημερομηνία και ώρα 10:00 π.μ., για να υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας.
7. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην έκτακτη συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2014 αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για ίδρυση Τμήματος Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, με σπουδές στα Αγγλικά για φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτες χώρες.
Διαδικαστικά, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν, σχετική έκδοση απόφασης του Πρύτανη του Ιδρύματος και ακολούθως έγκριση αυτής της απόφασης από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.
8. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών  σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και την Ελληνογερμανική Αγωγή πραγματοποιεί Συνέδριο με θέμα «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, 28-29 Νοεμβρίου 2014, στο ARCADIA HOTEL.
9. H Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας διοργανώνει το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «Η Δημιουργικότητα στην Εκπαίδευση» στις 28-29 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
10. Ξεκινάει το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο εργαστήριο πληροφορικής του 3ου ΓΕΛ Δράμας την Τετάρτη, 26.11.2014, στις 15:00.
11. Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με πολλές εκπλήξεις για παιδιά διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου, την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου και τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου. 


 1. Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, 29/10/2014, τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την κατηγορία των αθλητών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
2. Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβριου θα κληθούν από τα πανεπιστήμια οι υπό μετεγγραφή φοιτητές προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους.
3. Ανακοινώθηκαν οι οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, Τομέα και Ειδικότητα των Ημερήσιων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων για το σχολικό έτος 2014-2015.
4. Ξεκίνησαν από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και η προθεσμία υποβολής τους λήγει  στις 10 Δεκεμβρίου.
5.  Ένταση επικράτησε την Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς περίπου 40 φοιτητές εισέβαλαν στο χώρο, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος του ιδρύματος και υποχρέωσαν τον πρύτανη, Θεόδωρο Φορτσάκη, να διακόψει τη συνεδρίαση. Στο πλευρό του πρύτανη τάχθηκε ο υπουργός Παιδείας,  Ανδρέας Λοβέρδος. Οι πρυτανικές αρχές είναι αποφασισμένες να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι ως άνω παράνομες ενέργειες, δήλωσε σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
6. Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέα Λοβέρδου με την Ένωση Ελλήνων Χημικών πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις της Ένωσης, όπως το μάθημα της Χημείας στο Γυμνάσιο και η Χημεία στις Πανελλαδικές εξετάσεις.
7. Το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας της ίδιας Σχολής, διεξάγουν έρευνα με θέμα την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων τους, αλλά και των αποφοίτων των ομώνυμων Τμημάτων των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων.
8. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενημερώνει   ότι τα μηνύματα που στάλθηκαν σε χρήστες του, τα οποία εμφανίζονται ότι προέρχονται από το «Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο  και    στα οποία καλούνται  να απαντήσουν με το όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης είναι παραπλανητικά. Τα μηνύματα αυτά έχουν σκοπό την υποκλοπή του κωδικού πρόσβασης των χρηστών του Δικτύου. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο συμβουλεύει τους χρήστες να μην απαντούν ποτέ σε e-mail ή ύποπτους δικτυακούς τόπους που ζητούν τον κωδικό πρόσβασής τους. Σε περίπτωση που κάποιοι χρήστες έχουν απαντήσει και γνωστοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης τους, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε αλλαγή από το ιστοσελίδα του δικτύου θέτοντας νέο κωδικό.
9. Το Γραφείο Διασύνδεσης (Γ.Δ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Μεταπτυχιακά και Υποτροφίες στο εξωτερικό». Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και υποστήριξη των φοιτητών και αποφοίτων, για τις δυνατότητες που έχουν και τη διαδικασία αναζήτησης Μεταπτυχιακών σπουδών και υποτροφιών σε χώρες του εξωτερικού. Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 9:30-15:00, στο αμφιθέατρο ΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (3ης Σεπτεμβρίου, στο κόκκινο κτίριο).
10. Ομιλία με θέμα «Ο άνθρωπος και το σύμπαν», με τον καθηγητή και διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλου, διοργάνωσε ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Νικηφόρο Δράμας. Την ίδια ημέρα, από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 8:00 το βράδυ, οι παρόντες είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αστροφυσική παρατήρηση και επίδειξη πειραμάτων στο χώρο του υπαίθριου εργαστηρίου Φυσικής στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου.
11. Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στο νέο βιβλίο της Βάσιας Τσανακάρη, «Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΚΤΟΡΑ», την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ. στο Honey Bar (Ελευθερίου Βενιζέλου 47). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Πάνος Ιωαννίδης, συγγραφέας και Κοσμάς Χαρπαντίδης, δικηγόρος-συγγραφέας.


 Το Φροντιστήριο Μ.Ε. "Ακαδημία Μαθητών" θα είναι κλειστό από την Παρασκευή
έως τη Δευτέρα (18-21/04/2014). Η Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό
εύχονται σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους φίλους μας,

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

easter2014 


  eggrafes2013

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τις ημέρες των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την κοινοποίηση των θεμάτων, θα μπορείτε να βλέπετε και να κατεβάζετε τα θέματα και τις απαντήσεις κάνοντας κλικ στο εικονίδιο «Εξετάσεις 2013» On Line Θέματα και Απαντήσεις, που βρίσκεται στην κεντρική σελίδα. Οι απαντήσεις των θεμάτων θα προβάλλονται από την τηλεόραση STAR ΔΡΑΜΑΣ κάθε μεσημέρι. Οι προβολές θα αναρτώνται στα βίντεο της ιστοσελίδας.

 

Επειδή λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων η εκπομπή «Εκπαιδευτικά Νέα» δε θα προβάλλεται άλλο και στη θέση της θα προβάλλεται η εκπομπή «Κοντά στον υποψήφιο» τα τρέχοντα εκπαιδευτικά νέα μπορείτε να τα βρίσκετε στη σελίδα της εκπομπής στο facebook https://www.facebook.com/stardramas?fref=ts. Γίνετε μέλη και ενημερωθείτε καθημερινά. J

Δελτίο Τύπου

Διαδικασίες για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων 2013

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου

Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 – Διαδικασία και δικαιολογητικά.

Γ. Απόκτηση Δελτίου Εξεταζομένου για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Α. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θα υλοποιήσει και φέτος την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όλοι οι υποψήφιοι είτε των Γενικών Λυκείων (90% και 10%) είτε των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδες Α΄ και Β΄) πρέπει από 16-4-2013 ως και 26-4-2013 να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Με αυτό τον κωδικό, θα μπορούν σε επόμενη φάση τον Ιούνιο, αφού μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, να επεξεργαστούν και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι ημερομηνίες για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθούν αργότερα. Η διαδικασία είναι απλή και φιλική προς το χρήστη, ενώ τα δικαιολογητικά για την απόκτηση του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) είναι ελάχιστα. Αναλυτικά :

-          Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄για το 90% και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ-Α΄ για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

-          Οι υποψήφιοι ημερήσιων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β΄ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια αρχή.

Β. Υπαγωγή των υποψηφίων Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ στις ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 – Διαδικασία και δικαιολογητικά.

Όπως είναι γνωστό, για τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων καθορίζεται αριθμός επιπλέον θέσεων εισακτέων, χωρίς ηλικιακά όρια, εισοδηματικό κριτήριο και γεωγραφικό περιορισμό.

Για την ένταξη σε κάποια ειδική περίπτωση, την ίδια περίοδο από 16-4-2013 ως και 26-4-2013 που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), όσοι από αυτούς ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση, θα προσκομίσουν στο Λύκειό τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά (μαζί με το πρότυπο ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ σχετικής αίτησης) και μετά από τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια). Για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία, οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν είτε από το Λύκειό τους είτε από την ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ: www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, όπου αναρτώνται όλα τα σχετικά έγγραφα, εγκύκλιοι, υποδείγματα αίτησης και υπεύθυνων δηλώσεων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες των πολύτεκνων, των τρίτεκνων κλπ. για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς η διαδικασία και τα δικαιολογητικά γι’ αυτές τις Σχολές καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα αρμόδια Υπουργεία.

Γ. Απόκτηση Δελτίου Εξεταζομένου για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2013 ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Την ίδια περίοδο μόνο όσοι συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, στο Λύκειό τους θα αποκτήσουν και το Δελτίο Εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα τις ημέρες των εξετάσεων.

 

ΓΕΝΙΚΑ : Οι υποψήφιοι τόσο για τη δημιουργία προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password), όσο και για την υποβολή και έλεγχο των δικαιολογητικών για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση, απευθύνονται στο Λύκειο, ως εξής :

-               Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

-               Όσοι απόφοιτοι- κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2011 ή 2012 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

-               Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), αλλά τελικά δεν προσέλθουν στις πανελλαδικές σε κανένα μάθημα, αμέσως μετά τη λήξη των πανελλαδικών θα προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης. Αν αυτοί οι απόφοιτοι αποφασίσουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση (το δικαίωμα αυτό έχουν οι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης ημερήσιων ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β΄ των ετών 2011 ή 2012), θα πρέπει τον Ιούνιο να προσέλθουν πάλι στο Λύκειο, προκειμένου να δημιουργήσουν νέο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και να χαρακτηριστούν εκ νέου από τον (Υπο)Διευθυντή ως ειδική περίπτωση (αν ανήκουν σε κάποια ειδική περίπτωση), ακόμα και αν θα το έχουν ήδη κάνει από 16-4-2013 ως και 26-4-2013

ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ, 2013

 

Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης και το Μηχανογραφικό Δελτίο του 2013, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το θέμα. Ο Υπουργός Παιδείας επίσης ανακοίνωσε ότι προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013, τίθενται 26 Τμήματα. Δείτε τα τμήματα του Νέου Μηχανογραφικού και τα Τμήματα που θα λειτουργήσουν μεταβατικά στο εκπαιδευτικό site: http://www.mixanografiko.gr

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2013. Αρχίζουν την Παρασκευή 17/5 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το πρόγραμμα για τους αποφοίτους του Ημερήσιου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου είναι το εξής:

ΗΜΕΡΑΗΜΕΡ/ΝΙΑΜΑΘΗΜΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ17 - 5-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ20 - 5-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤΟΙΧ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
-ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ22 - 5-ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
-ΦΥΣΙΚΗ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ24 - 5-ΙΣΤΟΡΙΑ
-ΒΙΟΛΟΓΙΑ
-ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
-ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΔΕΥΤΕΡΑ27 - 5-ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 
-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ29 - 5-ΛΑΤΙΝΙΚΑ 
-ΧΗΜΕΙΑ
-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ
ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΤΕΧΝΟΛ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)
ΤΕΧΝΟΛ. ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΠΛΗΡ/ΚΗΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ31 - 5-ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣΕΠΙΛΟΓΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ


Δείτε το πρόγραμμα για τα ειδικά μαθήματα και τις άλλες κατηγορίες υποψηφίων στο εκπαιδευτικό site: http://www.mixanografiko.gr

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΑΙΤΗΣΕΙΣ 18-29/3)

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) υλοποιείται από φέτος η διαδικασία εισαγωγής μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια με εξετάσεις και συγκεκριμένα με δοκιμασία με Τεστ Δεξιοτήτων. Επισημαίνεται ότι από το σχολικό έτος 2013-2014 και εξής:

α) Η εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα - Πειραματικά Νηπιαγωγεία θα γίνεται με κλήρωση. Το ίδιο ισχύει και για Πρότυπο - Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο δεν συνδέεται με αντίστοιχο Νηπιαγωγείο (όπως προβλέπεται και σήμερα). Οι αιτήσεις των μαθητών για εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα πρέπει να υποβληθούν στα σχολεία αυτά κατά το διάστημα 10-21/5/2013.

β) Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ τάξη Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου των Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων θα γίνεται με ειδική δοκιμασία ( Τεστ Δεξιοτήτων), ανεξάρτητα από το Σχολείο ( Δημοτικό ή Γυμνάσιο αντίστοιχα) αποφοίτησης των ενδιαφερόμενων μαθητών. Οι αιτήσεις των μαθητών για εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει να υποβληθούν στα σχολεία αυτά κατά το διάστημα 18-29/3/2013.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Γυμνάσιο θα αξιολογούνται σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό σχολείο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας, τα Μαθηματικά και τα Φυσικά. 

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε Πρότυπο - Πειραματικό Λύκειο θα εξετάζονται με την ίδια διαδικασία στην Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και στα Μαθηματικά. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι για το Τεστ Δεξιοτήτων θα αναφέρεται σε αυτά που έχουν διδαχθεί οι μαθητές από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο ή στο Γυμνάσιο, αλλά δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και σε καμία περίπτωση δεν θα ελέγχονται γνώσεις οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. 

Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων, καθώς και των εκπαιδευτικών, σχετικά με το χαρακτήρα και το είδος των παραπάνω θεμάτων για τη δοκιμασία των μαθητών, θα ανακοινωθούν ενδεικτικά θέματα και για τα γνωστικά πεδία στα οποία θα αναφέρονται τα τεστ.

Τα Τεστ Δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια τοποθετείται στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2013. Οι ακριβείς ημερομηνίες και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τη διαδικασία διεξαγωγής του τεστ θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση της ΔΕΠΠΣ. 

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτουν επίσης τα εξής: 

1. Επεκτείνεται ο θεσμός του Προτύπου - Πειραματικού Σχολείου και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Με νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο για το Λύκειο θα ιδρύονται πρότυπα - Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια και μάλιστα συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. 

2. Μελετάται η ίδρυση Προτύπων - Πειραματικών Σχολείων (μετά από σχετική αξιολόγηση τους ) και στις περιφέρειες: Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου. 

3.Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες τοποθέτησης των Διευθυντών, αλλά και της επιλογής, μετά από ( ειδική για τα Π.Π.Σ ) αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, που θα υπηρετήσουν στα σχολεία αυτά με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση της ΔΕΠΠΣ για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα-Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια στο τμήμα "Ενδιαφέρουν" του εκπαιδευτικού portalhttp://www.ekp.gr

   ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΛΥΚΕΙΟΥ

   http://www.ekp.gr/files/odigies_gel_esperino.pdf 


   ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ στο FACEBOOK
   STOP THE WARS 
   SAVE THE PLANET
   SUPPORT HUMAN RIGHTS
   http://www.facebook.com/group.php?gid=68374662835&ref=mf
   JOIN US!!! :- )


   ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ FACEBOOK

   Γίνετε μέλη και μάθετε περισσότερα για την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ στη διεύθυνση:http://www.facebook.com/group.php?gid=56343599026&ref=ts

    

   ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ

   Παρακαλείστε να φέρετε στο φροντιστήριό μας όσα σχολικά βιβλία-βοηθήματα δε χρειάζεσθε ή δε σκοπεύετε να δώσετε για ανακύκλωση. Γίνονται επίσης δεκτά και εξωσχολικά βιβλία, τα οποία θα τοποθετηθούν στη βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου μας. 
   Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια στη συγκρότηση της φροντιστηριακής βιβλιοθήκης.

   Εκ της διευθύνσεως